Ontmoet Kees - Verbinding

Waar kijken onze locatiedirecteuren naar uit aankomend schooljaar? Deze vraag hebben we onze locatiedirecteuren voor de zomervakantie gesteld. Het antwoord op deze vraag heeft Kees Smit, locatiedirecteur Willem van Oranje College Waalwijk, verwoord in een artikel voor ons inspiratiemagazine Ontmoet. Een geweldig mooi artikel met een prachtige boodschap. Lees zijn verhaal en laat je met plezier inspireren!

Artikel Ontmoet editie 11 | Verbinding | Kees Smit, locatiedirecteur Willem van Oranje College - Waalwijk

08-09-2022

Verbinding

“Mijn duim bleef hangen boven de knoppen van onze afstandsbediening. Ik werd getriggerd door het beeld van een jonge kunstenaar, een vrouw, mutsje op, spits gezicht, piercing. Zij deed mij denken aan een meisje dat zo’n 20 jaar geleden bij ons op school zat. Het ging niet lekker met haar op school. Haar naam weet ik niet meer. In ieder geval geen Judith de Leeuw, zoals de kunstenaar op tv. Maar uiterlijk leek ze wel op haar. Dat mutsje, de piercing, het spitse gezicht.

In “Voor het leven” werd een kunstwerk onthuld dat Judith maakte voor het KWF. De combinatie van het verhaal, het kunstwerk, de bewondering voor de kunstenaar riepen emoties bij me op, een tintelende huid en brandende ogen. Ik besefte hoeveel talent mensen hebben, terwijl dat misschien wel nooit wordt gezien. Hoe kan iemand zoiets maken? Zo groot en zo levensecht. Als Judith met de spuitbussen verf bezig is, ziet ze slechts een klein stukje van het geheel. Hoe kan dan toch alles samenkomen? En hoe houd je het vol, bij tegenslag, als je na een flinke bui weer opnieuw kunt beginnen.

Naar eigen zeggen kon Judith wel goed leren, maar verveelde ze zich op school. Op haar 17e belandde ze in een jeugdinrichting. Haar opleiding aan de Willem de Kooning Academie rondde ze niet af. Ze was niet geschikt voor de schoolbanken.

Hadden wij 20 jaar geleden oog voor het meisje bij ons op school? Zagen we haar talent? Ik denk het niet. “Ze paste niet in ons schoolsysteem”, zeiden we. Er was geen goede connectie.

Op de muur van een torenhoog gebouw in Rotterdam is de beeltenis van een jonge vrouw zichtbaar. Ze omarmt een baby stevig en liefdevol. De warmte van het huid op huid contact is voelbaar als je ernaar kijkt. Het licht straalt vriendelijk. De beeltenis staat volgens de kunstenaar symbool voor mensen, die nadrukkelijker zijn gaan beleven waarvan ze houden, van wie ze houden en hoe ze dat moeten uitdrukken.

Waar kijk ik naar uit in het komende jaar? Ik kijk ernaar uit om met elkaar nadrukkelijker te beleven waarvan we houden, van wie we houden en hoe we dat moeten uitdrukken. Ik kijk ernaar uit, dat we het talent in elkaar en de kinderen ontdekken. Ze zijn het waard. Misschien wel juist als ze niet helemaal in ons systeem passen.

In het beeld van de kunstenaar zie ik liefde, zachtmoedigheid, vriendelijkheid, trouw, vrede, goedheid. Deze cursief geschreven woorden zijn Bijbels gezien gekoppeld aan de Geest van God. Het zijn gedragingen waarmee verbinding tot stand komt. Ik kijk uit naar die verbinding.”

Kees Smit

Inspiratiemagazine voor medewerkers
Voor medewerkers maakt Willem van Oranje Scholengroep het inspiratiemagazine Ontmoet. Het magazine dat inspireert en verbindt! Voor deze editie staat het thema ‘Frisse start’ centraal. Dank aan allen die hun ‘Frisse start’ bijdrage voor dit magazine leverden. Aan daadkracht geen gebrek. Lees de verhalen en laat je met plezier inspireren!

Lees Ontmoet | Frisse start! | editie 11 - september 2022
Download hier ons magazine Ontmoet